Oorlog en vrede
Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek. Je vindt handige linkjes en filmpjes en tips en ideeën.
Wat heb je tot nu toe ontdekt?
Je hebt in de introles geluisterd naar een song over oorlog, je hebt met elkaar gediscussieerd over welke zaken een oorlog kunnen veroorzaken. Je hebt het oorlog-en-vrede dilemma spel gespeeld en je hebt gezien hoe de Verenigde Naties proberen om oorlog te voorkomen. Je hebt gekeken naar het conflict tussen Israël en de Palestijnen en gehoord welke oplossingen door kinderen zijn bedacht.
Daarna heb je in de vier onderzoekslessen geleerd over hoe de Duitsers zich voelden na de Eerste Wereldoorlog en hoe dit heeft geleid tot de macht van Hitler. Je hebt ook nagedacht over welke dilemma’s er in de Tweede Oorlog voor iedereen waren en welke keuze jij misschien zou maken. Ten slotte heb je geleerd over Europa en nagedacht over hoe Europa probeert om vrede te bewaren.
Nu is het tijd voor je eigen onderzoek!
Wil je onderzoek doen naar liedjes over oorlog?
Er zijn veel liedjes over oorlog en over vrede geschreven. Over welke oorlog gaat de song? Wat is de boodschap ervan? Hoe kun je, volgens de songs, vrede bereiken? Kun jij nog een andere oplossing bedenken?
Op deze website vind je liedjes voor de vrede. Zoek je de vertaling? Tik dan de naam van het lied tussen dubbele aanhalingstekens in en tik vertaling Nederlands erbij. Bijvoorbeeld:
“Blowin’ in the Wind” vertaling Nederlands.
Wil jij een conflict in het Midden-Oosten onderzoeken? En kijken of je een oplossing kunt verzinnen?
Op deze interactieve kaart staan verhalen en filmpjes die je kunnen helpen om het conflict van meer kanten te bekijken. Je vindt er ook de oorzaken van conflicten.
Dit filmpje gaat over het conflict tussen Israël en Palestina. Daar heb je in de introles al meer over geleerd. Het is misschien een beetje ingewikkeld, maar het kan je toch verder helpen.
Wil je onderzoeken hoe het is om een oorlogsvluchteling te zijn?
Welke keuzes moet je maken? Wat neem je mee, wat laat je achter? En welke toekomst ga je tegemoet?
Ervaar de reis van een vluchteling en bepaal zelf welke keuzes je maakt en hoe die uitpakken.
Veel kinderen zijn op de vlucht voor conflicten. Bekijk deze serie foto’s van kinderen in een vluchtelingenkamp in Libanon. Ze zijn voorlopig veilig en dromen van school.
Unicef is een organisatie die hoort bij de Verenigde Naties. Zij zorgen speciaal voor kinderen in nood. Lees over vluchtelingenkinderen. Kies het land waar je meer over wilt weten, zoals Syrië, Irak, Afghanistan of Europa.
Welk conflict in de wereld wil jij onderzoeken?
Praat thuis eens samen over dit thema. Welke conflicten of oorlogen zijn er op dit moment in de wereld? Wat is de reden? En wat kunnen oplossingen zijn? En wellicht kunnen overgrootouders iets vertellen over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of kennen grootouders familieverhalen hierover.
Bekijk deze aardbol. De kleur rood geeft aan waar er gewelddadige aanvallen zijn. De kleur paars geeft aan waar er protesten zijn.
Op deze interactieve kaart zie je waar in de wereld de gevaarlijkste conflicten zijn. Zie de kleuren oranje en rood. Tik op een bolletje en lees welk land erbij hoort. Jammer genoeg is de uitleg verder in het Engels, dus daarna moet je op een andere manier verder zoeken op het internet.
Op de website van Samsam lees je feiten en weetjes over oorlogen en gewapende conflicten.
Ook op de website van Jeugdbieb kun je allerlei informatie vinden. Tik op het vergrootglas en tik in de zoekbalk het onderwerp in waarover jij meer wilt weten, bijvoorbeeld: ‘Soedan’ of ‘vluchteling’. Je vindt dan websites met goede en handige informatie.
Wil je meer weten over de Koerden en hun conflict met de Turken? Bekijk dan dit filmpje.
Wil je meer weten over hedendaagse conflicten in de wereld?
Dus over conflicten die er nu aan de hand zijn? Zoek dan op nieuwssites!
Ook voor kinderen van jouw leeftijd zijn er online kranten en journaals. Bijvoorbeeld 7Days een weekkrant voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Tik op het vergrootglas en tik je zoekwoord in. Kies daarna een bericht.
Kidsweek is een weekkrant voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Tik op het vergrootglas en tik je zoekwoord in. Kies daarna een bericht.
Het Jeugdjournaal ken je vast! Elke dag maken ze een nieuwsprogramma voor de televisie. Maar ze hebben ook een uitstekende website. Daar kun je natuurlijk het laatste nieuwsbericht zien, maar ze schrijven ook allerlei nieuwsberichten. Tik op het vergrootglas en tik je zoekwoord in. Kies daarna een bericht.
Wil je onderzoek doen naar grote oorlogen uit het verleden?
Wat was de aanleiding voor die oorlog? En hoe hebben ze daar een oplossing gevonden? Met geweld? Of door iets anders? En wat kunnen we daaruit leren voor een oplossing van een hedendaagse oorlog?
Lees meer over de 7 gruwelijkste oorlogen uit het verleden.
Dzjengis Khan heeft in de 12e en 13e eeuw enorme gebieden veroverd. Dat deed hij met veel geweld. Op deze website kun je er meer over lezen. Of bekijk het bronnenblad in je logboek. Kun je het bronnenblad niet vinden? Vraag het dan aan je juf of meester.
Over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog is veel informatie te vinden. Kijk maar eens op En Toen Nu – De Eerste wereldoorlog. Of kijk op En Toen Nu – De Tweede wereldoorlog. Onder de tijdlijn verander je het vakje met ‘Standaard’ in ‘Groep 7 en 8’. Bekijk nu de filmpjes en foto’s en lees de artikelen. Houd je onderzoeksvraag wel goed in de gaten!
Wil je onderzoek doen naar de Europese Unie en waarom deze is opgericht om oorlogen te voorkomen?
Hoe ging dat precies? Welke conflicten waren er bij de oprichting? Welke zijn er nu? En hoe proberen ze dat te voorkomen? Werkt deze oplossing? En wat kunnen we ervan leren?
Op deze pagina van En Toen Nu vind je meer informatie over Nederlanders en Europeanen.
In dit filmpje van het klokhuis leer je meer over de geschiedenis van Europa en de manier waarop de landen binnen de Europese unie proberen samen te werken.
Wil je onderzoeken wat de Verenigde Naties doen bij conflicten?
De VN is een soort parlement van de hele wereld – ook bedoeld om vrede in de wereld voor elkaar te krijgen. Je hebt er al over geleerd in de introles.
Wikikids is de encyclopedie (een boek vol met kennis en feiten) voor en door kinderen. De artikelen op deze website zijn dus door kinderen geschreven. Op deze pagina van Wikikids vind je informatie over de Verenigde Naties.
Wil je nog meer weten over de Verenigde Naties? Bekijk dan dit filmpje van Het Klokhuis.
Het 16-jarige meisje Malala vindt dat scholen kunnen helpen bij het oplossen van oorlogen. Bekijk de speech die zij hield voor de Verenigde Naties. Zet de ondertiteling aan door op het wieltje onderaan te tikken. Kies daar voor Nederlands.
Wil je alvast gaan werken aan je eindproduct?
Hier vind je het Kindervredesrapport. Je kunt er meteen in typen.
Is jouw Kindervredesrapport klaar? Dan ga je het pitchen. Wil je weten hoe dat gaat? Bekijk dan dit filmpje.
Straks ga je het conflict en de oplossingen, waarin jij je hebt verdiept, aan de klas presenteren. Wil jij alvast je spreekbeurt oefenen? Doe het dan op afstand, bijvoorbeeld met je opa of oma. Bekijk deze goede tip van Unicef.