Klimaatkenners

Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek. Je vindt handige linkjes en filmpjes en tips en ideeën.

 

Wil je onderzoeken wat er kan gebeuren als het weer of klimaat verandert?

In dit filmpje krijgen een aantal kinderen les over klimaatverandering van iemand die daar veel over weet. Ze leren wat klimaatverandering betekent en wat de gevolgen zijn. Het is heel handig om dit filmpje eerst te bekijken voordat je verder onderzoek gaat doen.

Op de website van Wikikids lees je over klimaatverandering. Er is altijd klimaatverandering geweest. Maar de laatste jaren zijn de veranderingen groter en wordt de aarde steeds meer opgewarmd. Dit heeft veel gevolgen voor de natuur, de dieren en de mensen.

Het wordt steeds warmer op aarde en dat heeft ook gevolgen voor het weer. Hoe ziet het nieuwe klimaat eruit? Bekijk het in dit filmpje.

Het gaat niet zo lekker hier op aarde. Wij, de mensen, verwarmen de planeet. Hoe zit het nu precies met die klimaatverandering en wat zijn de problemen? Bekijk het in dit filmpje.

Vaker regen, hardere buien en in de toekomst misschien zelfs orkanen. Het klimaat in Nederland is aan het veranderen en daardoor wordt het weer steeds extremer. Wat zijn daar de gevolgen van? Je ziet het in dit filmpje.

 

Wil je onderzoeken welke gevolgen de klimaatverandering heeft voor de natuur, de dieren en de mensen?

Door de klimaatverandering blijven muggen ook steeds vaker actief in de winter. Vervelend voor ons, mensen! In dit artikel kun je er meer over lezen.

Een van de dieren die veel last heeft van de klimaatverandering is de ijsbeer. Op deze website lees en zie je er meer over.

In de Noordzee leven steeds minder roggen. Dat komt onder andere door de klimaatverandering. En dat is niet zo mooi, want roggen zijn heel belangrijk voor de zee. In dit filmpje zie je er van alles over.

In het waddengebied leven allerlei dieren, zoals: vogels, zeehonden en schelpdieren. Deze dieren zijn afhankelijk van de zandplaten die droogvallen bij laag water. Maar als de klimaatverandering doorzet, kan de Waddenzee binnen een eeuw onder water komen te staan. Wat zijn dan de gevolgen voor de dieren die er leven? Je ziet het in dit filmpje.

Door klimaatverandering is er meer kans op bosbranden. Dat heeft veel gevolgen voor de natuur, de dieren en de mensen. In dit filmpje zie je hoe zo’n natuurbrand ontstaat. Misschien kun jij er een kleine oplossing voor bedenken.

In de zomer van 2019 waren en veel bosbranden in Australië, veroorzaakt door klimaatverandering. Dit filmpje gaat daar over.

De klimaatverandering is ook slecht voor de gezondheid van kinderen. Dat zeggen wetenschappers. Bekijk het in dit filmpje.

Deze 9 dingen wist jij vast nog niet over het klimaat! Lees het in Kidsweek.

In Alaska heeft de natuur, de dieren en de mensen veel last van klimaatverandering. Je ziet het in dit filmpje.

Arme mensen in Afrika en Azië moeten steeds vaker op de vlucht voor de klimaatverandering. Het weer wordt extremer en daar kunnen de mensen en hun woonomgeving niet tegen. Bekijk het in dit filmpje.

In Kidsweek kun je veel lezen over klimaatverandering. Tik je zoekwoord in en kies een artikel.

 

Wil je ideeën en inspiratie opdoen voor jouw kleine oplossing?

In de intro heb je een filmpje gezien over de Kinderklimaattop en welke ideeën kinderen bedenken voor de gevolgen van de klimaatverandering. Op deze website kun je er nog veel meer over lezen.

Greta Thunberg is wereldberoemd! Ze spijbelde van school om te demonstreren voor het klimaat. Sindsdien demonstreren tienduizenden scholieren over de hele wereld en spreekt Greta de wereldleiders toe. Je ziet het in dit filmpje.

In Italië is ‘klimaatverandering’ een verplicht vak op school geworden. Zo worden kinderen zich bewuster van de gevolgen van klimaatverandering en leren zij hoe je beter met het klimaat om kunt gaan. Misschien een idee voor jouw school?!
Bekijk het artikel.

Dit filmpje gaat over de ‘Klimaattop speciaal’ voor jongeren in New York.
De jongeren bespreken met elkaar hun oplossingen en ideeën voor het klimaat.

Op deze website kun jij zelf een challenge starten om klimaatverandering tegen te gaan. Jongeren onder de 20 jaar kunnen meedoen. En misschien vind je er ook nog goede ideeën.

Op deze  website vind je een aantal kleine oplossingen om beter om te gaan met het klimaat.

Samen groene voetstappen zetten voor het klimaat? Op deze website staan allerlei kleine oplossingen om liever te zijn voor het klimaat.

 

Algemeen

Op YouTube kun je ook zelf naar filmpjes zoeken. Tik ‘klimaatverandering’ in en je krijgt een hele lijst met filmpjes.

Op de website van Jeugdbieb kun je ook veel informatie vinden voor je eigen onderzoek. Je kunt allerlei trefwoorden intypen, zoals ‘klimaatverandering’, ‘oplossingen klimaatveranderingen’, enzovoort.

 

Boeken
Er zijn veel boeken over het klimaat.
Hieronder zie je er een paar.

–  Palmen op de Noordpool (het grote verhaal van klimaatverandering), Marc ter Horst en Wendy Panders.

123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat, Mathilda Masters.

Onze toekomst is nu! Strijd met Greta Thunberg voor het klimaat, Claus Hecking.