Reis de wereld rond
Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek.
Je vindt handige linkjes en filmpjes en tips en ideeën.

 

Wat heb je tot nu toe ontdekt?

Je hebt in de introles gezien hoe je de wereld kunt verkennen: via tattoos bijvoorbeeld, of door ‘grote dingen’ te bestuderen, vanuit het heelal, het water, het land of de zee. En door culturele tradities te bekijken, zoals trouwrituelen in verschillende landen.

Daarna heb je vier onderzoekslessen gedaan. Je leerde over ontdekkers uit de tijd van steden en staten en ontdekkers en hervormers. Zij trokken de wereld rond op zoek naar avontuur, goede manieren om te handelen of om te vertellen over hun geloof. In de tijd van de burgers en stoommachines gingen ook avontuurlijke vrouwen. Je leerde welke transportmiddelen zij gebruikten. Je keek ook naar onze online avonturen, want ook zonder dat jij je stoel uitkomt, ben je online met de hele wereld verbonden. Tot slot heb je de klimaatzones van de wereld ontdekt.

Nu is het tijd voor je eigen onderzoek!

 

Via welke gewoonte of welk voorwerp wil jij de wereld verkennen?
Wil je steden over de wereld met elkaar vergelijken? De natuur? De mensen? Muziek? Of het transport?

Laat je voor je reis inspireren door de foto’s van de prijswinnaars van National Geographic.  Ga je met een vogel mee op reis? Vergelijk je steden over de hele wereld? Of vergelijk je de verschillende levens van de mensen in die steden?

Hier vind je veel verschillende tattoos als inspiratie voor een onderzoeksvraag over tattoos.

Vergelijk tattoos over de hele wereld: waarom willen mensen een tattoo? Welke symbolen kiezen ze? Bekijk hier de trailer van de tv-serie Ink Expedition. Deze serie gaat over de geschiedenis en cultuur van tattoos en is te vinden op Netflix.

Wat vertelt eten over onze cultuur, onze welvaart en ons klimaat? Bekijk deze foto’s van families en hun eten voor 1 week.

Bekijk de wereldkaart en luister naar dit grappige muziekje.

In dit filmpje zie je Matt. Hij danste over de hele wereld hetzelfde dansje

Dit acrobatische echtpaar trouwde in 38 landen over de hele wereld. Kijk naar de prachtige foto’s.

Ontdek de wereld en bekijk deze foto’s van schoolklassen over de hele wereld. Welke verschillen zie je?

 

Wil je de wereld rondreizen door een ontdekkingsreiziger van vroeger te volgen?
Wil je weten waarom hij of zij op reis ging? Wat hij of zij ontdekte? Welke gevaren de ontdekker op zijn of haar reis tegenkwam? Welke nieuwe culturen de ontdekkingsreiziger ontdekte?

Waarom ging Columbus eigenlijk over zee naar Azië? Waarom reisde hij niet over land? Je ontdekt het in dit filmpje van Schooltv. Op de website van Schooltv zijn nog meer filmpjes te vinden over Columbus. Tik op het vergrootglas en tik je zoekterm in. Kies daarna een filmpje dat je interessant lijkt.

In de Gouden Eeuw gingen ontdekkingsreizigers Barentsz en Van Heemskerk op ontdekkingsreis. Bekijk dit grappige filmpje over hun reis naar het noorden. En je leert er ook iets van!

Wil je meer weten over Barentsz en Van Heemskerk? Bekijk dan het filmpje Een koude winter voor Barentsz en zijn mannen.

Waarom gingen vrouwen in de tijd van de burgers en stoommachines eigenlijk op reis? Bekijk het in dit grappige filmpje. Tik op het ‘wieltje’ rechtsonder en kies Nederlands als ondertiteling.

Bekijk de mooie documentaire over Alexandrine Tinne, een Haagse dame op reis.

 

Wil je de wereld rondreizen door een ontdekkingsreiziger van nu te volgen?
Want ook nu reizen mensen de wereld rond en hopen ze nieuwe dingen te leren.

Floortje Dessing is een ontdekkingsreizigster van nu! Ze reist met een camera de wereld rond en ontmoet mensen die heel afgelegen wonen. Ze vraagt aan hen: Waarom wil jij dit leven leiden? Bekijk maar eens een paar filmpjes van haar.

Hoe is het om de hele wereld rond te fietsen? Rick doet elke week verslag van zijn reis voor National Geographic Junior. Op zijn vlog zie je dat hij veel dingen leert over verschillende culturen.

 

Wil je online de wereld verkennen?
Wil je zien welke planten ergens anders groeien? Hoe de huizen eruitzien? Of er stoepen zijn of elektriciteit? Of er auto’s rijden of ezels? Wat voor mensen er wonen?

Gebruik de satellietbeelden van Google Earth en zoom in op de plekken waar jij nieuwsgierig naar bent. Tik op het vergrootglas en tik de naam in van een plaats die jij wilt verkennen. Wil je nog dichterbij komen, sleep dan het poppetje rechtsonder naar de plek. Nu kun je online door jouw plaats heen lopen.

En wat dacht je van live meekijken met webcams? Zoek een land uit dat je online wilt bezoeken en kijk mee met de webcams.

Hoe zien journalisten hun wereld? Op de site van VPRO Metropolis kun je kijken naar korte filmpjes van lokale journalisten over allerlei onderwerpen. Je kunt via de landkaart zoeken, maar ook via de landen. Onderaan staan een aantal ‘uitgelichte thema’s’. Wat dacht je van een onderzoek naar de verzorging van tanden wereldwijd? Of duik eens in de wereld van de chocolade!

 

Wil je alvast gaan werken aan je eindproduct?

Met de klas maken jullie een wereldatelier – een soort tentoonstelling van de wereld. Hoe jullie dat doen, mag je zelf bedenken. Wat dacht je van een wonderkamer waarin je belangrijke spullen uit jouw onderzoek neerzet? Je moet natuurlijk nog wel de resultaten van jouw onderzoek erbij vertellen of schrijven.

Of maak een lekker uitgebreid lapbook waarin je jouw onderzoeksvraag schrijft en bijvoorbeeld per land de resultaten op een mooie manier noteert. Hier lees je hoe je zo’n lapbook kunt maken.