Altijd onderweg

Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek.
Je vindt handige linkjes en filmpjes en tips en ideeën.

 

Wat heb je tot nu toe ontdekt?

Je hebt in de introles geleerd over mensen die zijn geëmigreerd vanuit Nederland naar andere landen, maar ook mensen die juist naar Nederland zijn gekomen. Je hebt ook ontdekt dat jouw familie ooit voor een deel uit andere landen naar Nederland is gekomen en dat dat in jouw DNA waarschijnlijk terug te zien is.

Daarna heb je vier onderzoekslessen gedaan over reizen van planten en reizen van dieren en waarom planten en dieren dat doen, redenen voor mensen om te emigreren vroeger en nu en ook om te immigreren.

Nu is het tijd voor je eigen onderzoek!

 

Wil je iets onderzoeken over dieren?
Dan wil je vast weten hoe ze migreren, van waar naar waar precies en waarom ze dat doen?

Over de migratie van dieren zijn prachtige films te zien. Meestal zijn ze in het Engels. Prachtige beelden en goede (Engelse) informatie vind je vaak bij National Geographic. Hier vind je prachtige beelden van dieren op land, in de lucht en in de zee die ongelofelijke reizen afleggen. Bekijk hier de prachtige documentaire in het Engels van 43 minuten over The great migration van wildebeesten.

En hier zie je de kariboes in Amerika die levensgevaarlijke tochten ondernemen – ook met Engels commentaar.

BBC Earth is een ander prachtig kanaal waar je natuurseries kunt vinden. Google ‘BBC Earth’ zoek op de website naar je gekozen dier en kijk of je een filmpje vindt. Bijvoorbeeld deze over de monarchvlinder.

Freek Vonk heeft altijd goede filmpjes over dieren. Hier laat hij zien hoe de wildebeesten (gnoes) in Afrika de rivier de Mara oversteken. Het is een spectaculair gezicht.

Op de website van het museum Naturalis, de natuurwijzer kun je heel veel informatie vinden over de natuur. In de zoekbalk kun je zoekwoorden intikken. Bijvoorbeeld ‘trek’. Dan krijg je meteen informatie over bijvoorbeeld: klimaat en hoe dat de migratie van dieren verandert.

Op deze wereldbol zijn de gegevens geprojecteerd van 8000 dieren die worden gevolgd. Waar trekken ze naartoe? Bekijk dit wonderlijke filmpje waar de gegevens zijn geprojecteerd op een draaiende wereldbol.

 

Wil je iets onderzoeken over planten??
Hoe verspreiden ze hun zaden? En waar groeien die planten? Welke plant kan zijn zaden het verst weg schieten?

Planten proberen ervoor te zorgen dat hun zaden niet te dicht bij de oorspronkelijke plant terecht komen. In deze site over schooltuinen zie je een paar manieren die planten daarvoor gebruiken. Hoe ze dat doen lees je hier.

Tuimelkruid heeft een heel effectieve manier om zijn zaden te verspreiden. Bekijk dit hilarische filmpje uit Canada waar een heel stadje is bedolven onder de zaden van het tuimelkruid.

Schooltv.nl is een goede website met filmpjes. De onderwerpen zijn goed te begrijpen voor kinderen van jouw leeftijd. Hier vind je ook informatie over de verspreiding van zaden.

 

Wil je iets onderzoeken over mensen?
Dan wil je vast meer weten van landen waar je naartoe zou kunnen emigreren, hoe het vroeger ging en tegenwoordig. Wie er naar Nederland zijn gekomen of waar de Nederlanders naartoe zijn vertrokken.

Bijna elke Nederlander heeft buitenlandse voorouders. Sporen van migranten zijn overal te vinden: in elk gezin, in veel foto’s en artikelen. Kijk op deze site en bekijk meer filmpjes, foto’s en gegevens over migratie in Nederland vroeger en nu. Dit is een prima beginsite om jouw onderwerp te verkennen, een onderzoeksvraag te bedenken of beter te maken of gerichter door te zoeken naar antwoorden op deelvragen.

 

Heb jij een onderzoeksvraag over een land waar jij naartoe wilt emigreren?

Op de site van samsam  is veel informatie te vinden over Indonesië, Afghanistan, Argentinië en Rwanda en over Suriname . En die informatie is geschreven voor kinderen van jouw leeftijd.

Op de site van de Jeugdbieb kun je zoeken naar informatie, geschreven voor kinderen. Er wordt doorverwezen naar bijvoorbeeld de site van Schooltv, het Jeugdjournaal en Willem Wever. Typ maar eens het woord ‘migratie’ in de zoekbalk, dan krijg je informatie over ‘wonen in een ander land’ of ‘Amerika’.

Migratie gebeurt niet alleen nu. Ook vroeger was er veel migratie. Waar zijn eigenlijk de allereerste mensen geboren? En waar zijn ze in alle honderdduizenden jaren naartoe geëmigreerd? Dat kun je zien op deze kaart.

Nederlanders emigreren en er komen immigranten naar Nederland toe. Over welke landen hebben we het? Bekijk dit mooie overzicht. Op de iPad werkt deze link erg goed. Op de computer moet je het anders aanpakken. Op deze link zie je waar de immigranten die in Nederland zijn gaan wonen vandaan komen. En op deze link zie je waar de Nederlanders naartoe emigreren.

Op de website van Schooltv zijn filmpjes te vinden voor kinderen van jouw leeftijd. Typ in de zoekbalk een woord dat past bij jouw onderzoeksvraag. Bijvoorbeeld: emigreren. Dan vind je vanzelf filmpjes.

Een onderdeel van Schooltv is metropolis in de klas. Hoe is het voor mensen in andere landen om buitenstaander te zijn? Hier vind je filmpjes die gaan over hoe het nu staat met migratie en vluchtelingen.

Hoe is het dagelijks leven in een ander land? In de series ‘Wij emigreren’ en ‘Ik vertrek’ krijg je er een beeld van. Zoek of jouw serie te vinden is bij Tv Blik. Je krijgt wel eerst een reclame te zien.

 

Je bent nu niet op school vanwege het Coronavirus. Hoe migreert dat virus eigenlijk over de wereld?
Waarom in sommige landen snel en in andere landen langzamer?

Voor zo’n actueel onderwerp zoek je het beste op nieuwssites. Op de site van het Jeugdjournaal zie je de nieuwste uitzendingen over het virus. Ook kun je zoeken op de site van het Jeugdjournaal. Dan klik je op het vergrootglas en typ je je zoekwoord in, bijvoorbeeld: corona. Hier zie je bijvoorbeeld een filmpje van de verspreiding van het virus, dus hoe het over de wereld migreert.

Een andere nieuwssite voor kinderen is 7Days. Zoek ook daar op het woord: corona.

 

Wil je meer weten over de taal die in jouw land wordt gesproken?

Op deze site vind je informatie over de talen die het meest gesproken worden in de wereld.

En hoe klinkt de taal van het land waar jij naartoe wilt emigreren? Luister naar alle talen van de wereld via deze interactieve kaart.

 

Ondertiteling van filmpjes

Let op: veel filmpjes op het internet zijn Engelstalig. Toch kun je soms Nederlandse ondertiteling inschakelen. Deze zijn automatisch gemaakt en daardoor niet foutloos, maar toch kan de ondertiteling je goed helpen.

Tik op dit filmpje om te zien hoe je dit doet.

Hier zie je nog een andere manier. Probeer maar wat bij jouw filmpje werkt. En soms heb je pech en lukt het niet. Veel succes ermee.

 

Wil je alvast gaan werken aan je eindproduct?

De bedoeling is dat de kinderen van je klas jouw land ook echt gaan beleven. Wat dacht je van een audiotour door je land? Met het gratis onlineprogramma izitravel kun je een echte audiotour maken met beeld en geluid. Wel moet je je even inschrijven; bespreek met je ouders of dat mag.

Zoek je naar het eten van jouw nieuwe land? Want misschien wil je hapjes presenteren aan jouw klasgenoten. Kijk voor een gewone lunch op school op deze site. Of bekijk deze mooie foto’s van lunches wereldwijd.

Staat jouw land er niet tussen? Ga dan naar deze site en zoek jouw land.