Op leven en dood
Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek. Je vindt handige linkjes en filmpjes, tips en ideeën.
Wat heb je tot nu toe ontdekt?
Je hebt in de introles van alles ontdekt rond het thema leven en dood. Je hebt gekeken naar het leven: filmpjes over verleidingstechnieken van dieren voordat ze paren en een quiz over de toppers van leven. Je hebt ook gekeken naar de dood: welke foto van een begrafenis jij het meest indrukwekkend vindt, wat er met een dood lichaam gebeurt en je hebt een spel gedaan over het meest dodelijke dier. Ten slotte heb je een filmpje bekeken waarin wordt nagedacht over het eeuwige leven.
In de onderzoekslessen heb je ontdekt wat leven, levenloos en dood eigenlijk is. Je hebt ook gezien hoe voedselketens samenhangen. Als een plant of dier uitsterft, heeft dat gevolgen voor andere planten en dieren. Je hebt gekeken naar geboortes: van dieren en van mensen. En je hebt ontdekt hoe je levende organismen kunt indelen op basis van de kenmerken van hun cel in micro-organismen, planten en dieren.
Nu is het tijd voor je eigen onderzoek!
Ga jij iets onderzoeken over de natuur?
Dan zijn de volgende tijdschriften een goede informatiebron: National Geographic Junior, Kijk, Wild van Freek, Zo zit dat!
Al deze tijdschriften hebben ook een website. Tik op het vergrootglas en typ je zoekwoord, bijvoorbeeld: ‘dood’, ‘leven’, ‘geboorte’, ‘ei’, ‘zwanger’. Of je kiest voor een bepaald dier, bijvoorbeeld ‘olifant’.
Wil je meer onderzoek doen naar verleidingstechnieken van dieren?
Deze vis maakt een prachtige tekening in het zand om zijn partner te verleiden. Tik op het ‘wieltje’ onderaan en stel de Nederlandse ondertiteling in.
Bekijk de trailer van de Netflix tv-serie Dancing with the birds.
En hoe verleiden mensen elkaar? Bekijk dit heel grappige filmpje met commentaar van de beroemde David Attenborough.
Hoe worden dieren geboren? Wil je er meer over weten?
Hoe worden dieren geboren? Bekijk dit filmpje waarin je vijf geboortes ziet van dieren in het wild.
Als een dier zwanger is, noem je dat ‘drachtig’. De duur van de zwangerschap noem je ‘dracht’ of ‘draagtijd’. Bekijk een lijstje van de draagtijden van verschillende zoogdieren.
Er zijn dieren die eieren leggen, zoals de vogels en de slangen. En dieren die levend baren, zoals de mens. Die levendbarende dieren noemen we zoogdieren. Maar gek genoeg zijn er ook slangen die levend baren en zoogdieren die eieren leggen! Hier lees je meer over die vreemde dieren.
Wil je iets onderzoeken over mensen? Over het leven of de dood?
Een mooi filmpje en uitleg (in het Engels) over de zwangerschap, de ontwikkeling van een foetus in de baarmoeder en geboorte bij mensen. Tik op het ‘wieltje’ onderaan en stel de Nederlandse ondertiteling in.
Blader door dit prachtige fotoboek met beelden van begrafenissen. Tik op de foto en tik dan op het tekentje > rechts, om door te gaan naar de volgende foto. Links staat steeds waar de begrafenis plaatsvindt in de wereld.
Wil je weten hoe elke godsdienst denkt over de dood en of er leven is na de dood? Bekijk dan de website van Samsam waar zeven verschillende godsdiensten worden uitgelegd.
Heb je zin om je te verdiepen in de verschillen tussen robots en mensen?
Bekijk een reclame over een meisje dat vrienden wordt met de computer Miko 2.
Deze dementerende bejaarden denken dat deze robotpoes echt leeft.
Moeten robots mensenrechten krijgen? Bekijk dit mooie filmpje waarin de dilemma’s worden besproken.
Lijkt het je leuk om onderzoek te doen naar uitgestorven dieren?
Bekijk deze lijst van 10 fantastische dieren die helaas zijn uitgestorven.
Een beroemd uitgestorven dier is de dodo. Het natuurmuseum Naturalis weet er alles over.
Dinosaurussen zijn al lang uitgestorven. Wil je er meer over weten? Bekijk dan de website van de Jeugdbieb. Scroll naar beneden en kies een van de boeken, filmpjes of websites en graaf dieper in je onderzoek.
Soms worden uitgestorven dieren toch weer tot leven gewekt. Lees dit artikel over de zuidelijke witte neushoorn die ter wereld is gekomen, terwijl er geen mannetjes witte neushoorn meer leeft. Vergeet niet ook dit prachtige filmpje te bekijken.
Wil je alvast gaan werken aan je eindproduct?
Een mooi tijdschrift over dieren is National Geographic Junior. Kijk hier en tik op het zipbestand: tijdschrift_NG_zip om een ‘leeg’ document te ontvangen. Hierin kun je jouw artikel tikken. Als je ook nog alle pagina’s print, wordt het een echt tijdschrift!
Tips voor een goede pagina-opmaak vind je hier.
Voor jullie tijdschrift kun je ook een strip maken. Bekijk hier hoe je dat kunt aanpakken.