Bijzondere bewoners
Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek.
Je vindt handige linkjes en filmpjes en tips en ideeën.
Welke bijzondere dieren kun je onderzoeken?
Hieronder vind je een aantal tips voor het onderzoeken van bijzondere dieren. Je kunt natuurlijk ook zelf een dier kiezen.
‘Survival of the fittest’ betekent dat alleen het best aangepaste dier overleeft in de natuur. Maar wie overleeft er eigenlijk op welke plek? Bekijk eerst het filmpje doe daarna de quiz (deze kun je vinden onder het filmpje).
Wil je meer weten over dieren die terug zijn gekomen? Zoals de wolf en de zeearend?
Kijk dan naar de websites hieronder.
De wolf
Welkom terug wolf! Sinds 2018 is de wolf weer terug in Nederland. Waar leeft de wolf nu en hoe overleeft hij? Bekijk het filmpje.
Honden lijken op wolven, maar zullen nooit overleven in het wild. Daar zijn ze niet sterk genoeg voor. Wolven kunnen zichzelf juist heel goed redden en hebben geen baasje nodig om aan voedsel te komen. Je ziet het in dit filmpje.
Waarom huilen wolven eigenlijk? Je ziet het in dit filmpje.
Op de website van Wikikids kun je nog meer lezen over de wolf.
Op de website Wild van Freek vind je leuke weetjes over de wolf.
Op de website van National Geographic Junior vind je nog meer interessante weetjes over de wolf.
De zeearend
Dit filmpje gaat over de zeearend. Deze enorme roofvogel is eeuwenlang niet meer in Nederland gezien. Maar sinds 2016 is hij weer terug in Nederland. Waar leeft de zeearend nu en hoe kan hij nu wel weer overleven in Nederland?
Op de website van Wikikids kun je nog meer lezen over de zeearend.
In dit filmpje zie je twee zeearenden die jarenlang zijn gevolgd in de provincie Flevoland. Je ziet hoe de zeearend leeft en overleeft.
Wil je meer weten over pooldieren?
Pooldieren, zoals pinguïns en ijsberen zijn goed aangepast aan hun omgeving. Dat moet wel, want anders zouden ze niet kunnen overleven in de extreme kou op de Zuid- en Noordpool. Bekijk het filmpje.
De ijsbeer
Vroeger was de ijsbeer bruin. Niet zo’n handige kleur in de witte sneeuw. Naarmate de tijd verstreek werd de ijsbeer steeds lichter van kleur totdat hij wit was. Hoe dat kan zie je in dit filmpje.
Op de website van Wikikids kun je nog meer over ijsberen lezen.
Op de website Wild van Freek vind je allemaal weetjes over de ijsbeer.
Op de website van National Geographic Junior lees je nog meer interessante weetjes over de ijsbeer.
De pinguïn
Koningspinguïns leven op eilandjes in de buurt van Antarctica. Ze kunnen goed tegen de kou, want ze hebben een dikke laag veren waarmee ze hun lijf goed warm houden. Bekijk het in dit filmpje.
Op de website van National Geographic Junior vind je nog meer interessante weetjes over de pinguïn.
Wil je meer weten over dieren in de stad?
Als je in de stad loopt goed om je heen kijkt zie je dat er in de stad veel natuur te vinden is. Om in de stad te overleven hebben dieren zich aangepast. Denk maar aan de duif en de slak. In dit filmpje zie je het.
Hoe zijn duiven in de stad terechtgekomen? En welke dieren hebben nog meer hun weg naar de stad gevonden? Hoe overleven ze in de stad? Bekijk het in dit filmpje.
De wilde stad is een film over dieren die in de stad leven. Bekijk de trailer van de film.
Wil je meer weten over exoten?
Exoten zijn diersoorten die hier inmiddels wel leven, maar die hier van oorsprong helemaal niet voorkomen. Ze zijn hier bijvoorbeeld gekomen door de mens en hebben zich aangepast. Voorbeelden van exoten zijn: konijn, muskusrat, Amerikaanse rivierkreeft, halsbandparkiet, Aziatisch lieveheersbeestje, huiskraai en tijgermug.
In dit filmpje zie je meer over exoten. Het gaat voornamelijk over de Amerikaanse rivierkreeft. Kijk vanaf 13.35 minuten.
Dit filmpje gaat over de Amerikaanse rivierkreeft, die behoort tot de groep exoten. Je ziet hoe deze kreeft de natuurlijke balans onder water kan verstoren doordat hij hier eigenlijk niet hoort te leven.
Op deze website vind je nog meer foto’s van exoten in Nederland.
Sommige dieren leven in extreme omstandigheden. Wil je daar meer over weten?
Kijk dan naar de websites hieronder.
Er zijn dieren die in de meest extreme omstandigheden toch kunnen overleven. Zoals dieren die kunnen leven op extreem koude plekken, in de woestijn, in vulkanen en op hele grote hoogtes.
In dit filmpje zie je er 10!
Op deze website zie je dieren die kunnen overleven op plekken waar het zo heet is dat wij als mensen zouden bezwijken. De kameel is er daar een van!
Hieronder vind je nog meer over de kameel.
In een droge, hete woestijn hebben dieren het erg moeilijk. Toch leven er allerlei dieren die zich hebben aangepast aan de droogte en hitte in de woestijn. Bekijk het filmpje.
De kameel
De kameel is een bijzonder dier en staat bekend om de twee bulten op zijn rug. Daarmee kan hij een langere tijd in de woestijn overleven, zonder eten of drinken. Je ziet het in dit filmpje.
Kamelen kunnen onder andere overleven in de woestijn omdat hun lichaam heel goed tegen hitte kan. Hoe dat zit? Dat zie je in dit filmpje.
Op de website Dierenrijk kun je weetjes vinden over de kameel.
En op de website van National Geographic Junior lees je een wel heel bijzonder weetje.
Op de website van Wikikids vind je nog meer informatie over de kameel.
Welke bijzondere planten kun je onderzoeken?
Planten moeten vaak overleven in extreme omstandigheden, zoals: extreme kou of hitte, duisternis, weinig voedsel of zelfs brand. Hoe doen planten dat?
In dit filmpje zie je het.
Vleesetende planten
In Indonesië groeien heel bijzondere planten. Dat zijn vleesetende planten. Uit de plant groeien een soort bekers, waarmee ze kleine beestjes vangen. Bekijk het filmpje.
Hoe vangt een vleesetende plant eigenlijk een insect? Er zijn verschillende manieren. Bekijk dit filmpje maar eens.
Op de website van National Geographic Junior vind je nog meer informatie over vleesetende planten.
Planten in de kou
Op Antarctica leeft een plant die leeft van ijs; een alg. Wat eet de alg en hoe kan hij overleven in de kou? Bekijk het filmpje.
Kunnen planten het eigenlijk koud hebben? Je leest het antwoord op de website van Willem Wever.
Reizende planten
Op de Galapagos eilanden komen veel bijzondere plantensoorten voor.
Dat is heel bijzonder, want deze eilanden bestaan eigenlijk uit versteende lava. Toch kunnen er planten groeien. Die planten zijn er op verschillende manieren terechtgekomen. Er zijn bijvoorbeeld zaden vanuit Midden- en Zuid-Amerika met de wind mee gaan reizen. Er zijn ook zaadjes die in de buik of op de veren van vogels zijn meegereisd.
In dit filmpje zie je de bijzondere planten op de Galapagos eilanden.
Mangrovebomen
In mangrovebossen staan bomen die wel 15 meter hoog kunnen worden. Deze bossen doen het goed in hitte en zout water. Ze zijn maar in een paar gebieden te vinden. Bekijk het filmpje.
Welke bijzondere mensen kun je onderzoeken?
De Inuit (Eskimo’s)
Astronaut André Kuipers bezoekt op Groenland de Inuit bevolking. Hij ziet hoe de mensen daar leven in extreme kou. Bekijk het in dit filmpje.
Op de website van Wikikids lees je meer over de Inuit.
Hoe leeft de Inuit? Je leest het op de website van Willem Wever.
Amazone-Indianen
In het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika bij de rivier de Amazone leven de Amazone-Indianen. Hoe ze daar leven zie je in dit filmpje.
Door het kappen van hout in het tropisch regenwoud wordt het voor de Amazone-Indianen steeds moeilijker om in het regenwoud te overleven. Op deze website kun je verschillende dingen ontdekken over de Amazone-Indianen. Bijvoorbeeld over wie ze zijn, hun manier van leven en hoe ze jagen. Rechtsboven kun je tikken op verschillende ‘hoofdstukjes’.
Nomaden
Je kunt het je misschien niet voorstellen maar in de woestijn leven ook mensen. Dat zijn nomaden. Deze nomaden trekken over de zandvlaktes, op zoek naar water en gras. Als ze een goede plek vinden zetten ze daar hun tenten op en laten hun vee grazen. En als het water of gras op is trekken ze weer verder.
Je ziet het in dit filmpje.
Mohammed en zijn zusje Zohra leven in de Sahara (de grootste woestijn op aarde). Zij zijn nomaden. In de woestijn is het erg droog en heet. De geiten moeten steeds erg anders grazen, daarom verplaatsen Mohammed en Zohra steeds naar een andere plek in de woestijn. Bekijk het in dit filmpje.
Op de website van Wikikids vind je nog meer informatie over nomaden.
Ook op deze website vind je informatie en weetjes over nomaden.
Op de website van National Geographic Junior staan ook interessante weetjes over nomaden.
Weetjes
Op de website van National Geographic Junior staan heel veel interessante weetjes over dieren en de natuur. Neem daar dus gerust eens een kijkje.
Algemeen
Op YouTube kun je ook zelf naar filmpjes zoeken. Tik bijvoorbeeld de naam van jouw dier, mens of plant in en je ziet een lijstje met filmpjes.
Op de website van Jeugdbieb kun je ook veel informatie vinden voor je eigen onderzoek. Tik een trefwoord in. Bijvoorbeeld: wolf, nomaden of vleesetende plant.
Boeken
Er zijn veel boeken over bijzondere planten en dieren.
Hieronder zie je er een paar.
– Het dikke boek van alle bijzondere dieren, Ben Hoare.
– Het plantenboek, Een fascinerende reis door het plantenrijk, Katie Scott & Kathy Willis.