Stem op mijn partij!
Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek. Je vindt handige linkjes en filmpjes en tips en ideeën.
Wat heb je tot nu toe ontdekt?
Je hebt in de introles onderzoek gedaan naar het probleem van de plastic soep. Veel plastic dat we gebruiken komt in rivieren en in de oceaan terecht. Dat is slecht voor het milieu, de dieren en de natuur. Je hebt ontdekt dat er veel mensen goede ideeën hebben om onze planeet schoon te maken en te houden. Ten slotte heb je gekeken wat de politieke partijen voor oplossingen hebben bedacht voor het plastic afval.
In de vier onderzoekslessen heb je gekeken naar andere wereldproblemen waar we snel een oplossing voor moeten gaan vinden. Je hebt onderzocht hoe het klimaat opwarmt en welke gevolgen dat voor de natuur en de mensen heeft. Je hebt zelf ervaren hoe het is om als lid van de Europese Unie ervoor te zorgen dat het probleem van het vuile rivierwater kan worden opgelost. Je hebt nagedacht over een dilemma rond voortplanting en dat het belangrijk is om voor- en tegenargumenten van een probleem tegen elkaar af te wegen. En je hebt geleerd hoe een wet wordt gemaakt.
Nu is het tijd voor je eigen onderzoek!
Welk wereldprobleem wil jij onderzoeken?
Op de website van het Jeugdjournaal vind je elke dag het nieuws. Tik op het vergrootglas en typ je je zoekwoord in, bijvoorbeeld ‘vluchtelingen’.
Of ga voor goede filmpjes naar de website van Schooltv. Tik een zoekwoord in, bijvoorbeeld ‘armoede’. Kies een leeftijd, bijvoorbeeld: ‘9 – 12 jaar’ of ’13 – 15 jaar’. Kijk daarna welk filmpje een goed begin is voor je onderzoek naar een wereldprobleem.
Op de website van Het Klokhuis staan ook veel filmpjes. Je kunt in de zoekbalk je eigen zoekwoord intikken, bijvoorbeeld ‘voedselverspilling’. Kijk of er een interessant filmpje voor je te vinden is.
Welke wereldproblemen zijn volgens jongeren het grootst? Lees het op deze website.
Jullie gaan een politieke partij oprichten. Maar wat doet een politieke partij eigenlijk?
Welke politieke partijen zijn er in Nederland? En wat betekent democratie? Ontdek het op deze website. Tik op ‘Filmpjes’ voor meer informatie over allerlei onderwerpen, zoals ‘Wie is de baas in Nederland?’ en ‘Hoe werken verkiezingen?’
Wil je verder onderzoek doen naar plastic soep?
Een indrukwekkend filmpje van National Geographic over de problemen die de plastic soep geeft. Het filmpje is Engelstalig. Tik op het ‘wieltje’ onderaan en kies voor de Nederlandse ondertiteling.
Boyan Slat is bezig met het opruimen van plastic in de oceaan. Nu is hij ook begonnen met het opruimen van plastic in de rivieren van Jakarta. Bekijk het in dit filmpje.
Ook het Wereld Natuur Fonds houdt zich wereldwijd bezig met het probleem van de plastic soep. Meer informatie over hun oplossingen vind je op deze website.
Handige tips om plastic afval te voorkomen vind je op de website van Milieu Centraal.
Wil je meer onderzoeken over de opwarmende aarde?
Wordt de aarde eigenlijk wel warmer? Bekijk het op de temperatuur grafiek in dit filmpje.
De Nederlandse regering is verplicht om de uitstoot van broeikassen tegen te gaan. Bekijk het in dit filmpje van Het Jeugdjournaal.
Over de hele wereld protesteren kinderen voor oplossingen voor het klimaat. En dat is begonnen met Greta Thunberg. Kijk maar naar een filmpje van het Jeugdjournaal.
Door klimaatverandering verandert onze aarde. Je ziet het op deze foto’s gemaakt vanuit de ruimte. Verplaats het schuifje en zoek de verschillen. Onder zie je (in het Engels) waar het over gaat, bijvoorbeeld het afbreken van een ijsschots, of het overstromen van een stuk land. Als je op het tekentje > aan de rechterkant tikt, ga je naar de volgende foto.
Er zijn natuurlijk nog veel meer wereldproblemen waar jij onderzoek naar kunt doen!
Armoede is een groot probleem in de wereld. Bekijk het op de website van Samsam. Verdiep je in het probleem en zoek naar een oplossing.
Hoeveel uur in de week krijgen Nederlandse kinderen gymles? In dit artikel zie je een staafdiagram met de cijfers. Wat vind jij: genoeg? Of mag het wel ietsje meer?
Veel mensen vluchten voor honger en oorlog of voor het veranderende klimaat. Wil jij dit probleem onderzoeken en er een oplossing voor bedenken in jouw politieke partij? Een goed begin is om te zoeken op de website van Schooltv.
Wil je meer onderzoek doen naar de EU?
Hoe zit het met de politieke partijen in de EU? Wie mogen stemmen en hoeveel macht hebben die partijen? Bekijk een filmpje waar twee verschillende visies achter elkaar worden getoond.
Ook dit filmpje geeft uitleg over het Europees Parlement.
Je kunt ook onderzoek doen naar problemen in de toekomst!
Wat zou jij ervan vinden als je op school in de gaten wordt gehouden door camera’s die kijken of je wel goed oplet? Dat het kan, zie je in dit filmpje. Vind je deze technologie van de toekomst een probleem of een oplossing?
Wil je alvast gaan werken aan je eindproduct?
Kijk hier hoe je een goede poster kunt maken. Met die poster maak je reclame voor jouw politieke partij.
Wat is een pakkende slogan? Op deze website staan 13 tips!
Hoe vertel je kort en krachtig over jouw politieke partij? Bekijk het in dit filmpje over pitchen.
Hoe schrijf je een partijprogramma? Kijk maar naar voorbeelden van verschillende politieke partijen. Scroll even naar beneden voor het overzicht en tik op een van de politieke partijen.