Fantastische families
Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek. Je vindt handige linkjes en filmpjes en tips en ideeën.

 

Wat heb je tot nu toe ontdekt?

Je hebt in de introles het verhaal ontrafeld van de hoofdpersonen Franz Ferdinand en Gavrilo Princip. Je hebt hun families onderzocht, je hebt nagedacht over hun karakter en idealen. Je hebt gekeken in welk land ze leefden en hoe belangrijk dat voor hen was. Je hebt naar hun levensverhalen geluisterd, terwijl je door het fotoboek van hun geschiedenis bladerde.

Daarna heb je vier onderzoekslessen gedaan. Je hebt het verhaal over een soldaat en zijn familie in de Eerste Wereldoorlog gehoord en geschreven, je hebt ontdekt waarom Willem II zo’n ruzie had met zijn zoon. En je hebt de conflicten tussen ouders en hun kinderen in de jaren ‘50 en ‘60 ontrafeld. Ook heb je gezien hoe een indianenfamilie in Zuid-Amerika probeert tradities te behouden, terwijl hun wereld wordt bedreigd door massale houtkap.

Nu is het tijd voor je eigen onderzoek!

 

Wil je meer onderzoek doen naar bijzondere volkeren?

Bekijk de prachtige film Jago: a life underwater over de Bajau – een volk dat op en van het water leeft. Jago heeft een tragische gebeurtenis meegemaakt, die zijn leven totaal heeft veranderd – maar toch blijven veel dingen in zijn leven hetzelfde. Bekijk de trailer van de film. Op Netflix is de hele film te zien.

De awá leven als nomaden in het amazoneregenwoud in Brazilië. Bekijk deze prachtige fotoserie over het leven van de awá.

 

Wil je onderzoek doen naar jouw familiestamboom?

Op de website van My Heritage kun je jouw gegevens intikken. En waarschijnlijk vind je nog veel meer familie, waarvan je niet eens wist dat ze bestonden! Vraag wel eerst aan je ouders of je je mag inschrijven.

In dit filmpje van Schooltv zie je hoe je informatie kunt verzamelen voor jouw stamboom.

 

Wil jij meer weten over ons koningshuis?

Een goed begin voor een onderzoek naar ons koningshuis zijn de filmpjes van Schooltv. Typ in de zoekbalk een zoekwoord, bijvoorbeeld ‘oranje’ of ‘koning van Nederland’. Kies filmpjes van 9 – 12 jaar en 13 – 15 jaar.

Ook op de website van Jeugdbieb is veel informatie te vinden over ons koningshuis. Typ in de zoekbalk een zoekwoord, bijvoorbeeld ‘oranje’ of ‘monarchie’. Kijk maar of er iets bij is wat je interessant vindt.

Wil je weten wat de koning en koningin vandaag doen? Kijk dan op de website van het Nederlands koningshuis. Tik op ‘Agenda’.

Veel koninklijke families zijn heel erg rijk. Wie de rijkste is? Dat is vaak moeilijk te zeggen, maar op deze website zie je een lijstje.

 

Heb je zin om onderzoek te doen naar de familiegeschiedenis van een beroemde familie?

Hier zie je een filmpje van De Wereld Draait Door over het dramatische verhaal van voetballer Abdelhak Nouri. Een gebeurtenis veranderde opeens zijn leven en nu blijkt uit wat voor een zorgzame en hechte familie hij komt.

Hoe zit het met de leider van Noord-Korea? Kim Jong-un regeert dit land, en vóór hem zijn vader. Hoe gaat het met dit land? Wat vindt het volk van hem? Hier zie je een filmpje waar hij op een wit paard op een heilige vulkaan rijdt. Luister ook even naar het opgewonden commentaar van de Noord-Koreaanse nieuwslezeres.

‘Doe nooit wat je moeder zegt/dan komt het allemaal terecht’, dat schreef Annie M.G. Schmidt, de beroemde kinderboekenschrijfster. Wil je haar familieverhaal onderzoeken? Bekijk dan deze pagina van En Toen Nu.

De leden van de maffia hebben heel hechte familiebanden en vaak hebben ze ruzie met andere maffiafamilies. Ze wonen vooral in Italië en Amerika wonen ze. Bekijk deze lijst van de vijf belangrijkste maffiafamilies. Misschien een goed begin voor een onderzoek. Vergeet niet een hoofdpersoon te kiezen voor je zelfgeschreven verhaal.

 

Je kunt ook onderzoek doen naar bijzondere momenten in de geschiedenis.
Wat heeft die persoon verandert aan de geschiedenis? Wie is zijn of haar familie? Hoe liep het verhaal af?

Bekijk foto’s van de meest invloedrijke momenten uit de geschiedenis – wie staan er op die foto? Onderzoek de gebeurtenis, de hoofdpersoon, zijn of haar familie. Kortom: zoek het verhaal achter de foto uit!

De zwarte vrouw Rosa Parks is bekend geworden door haar verzetsdaad in 1955. In de bus weigerde ze haar zitplaats in het voor witte mensen gereserveerde deel voorin, af te staan aan een witte passagier. Een moedige actie! In dit filmpje wordt het verhaal nagespeeld.

 

Wil jij een onderzoek doen naar de manieren waarop families leven over de hele wereld?

Bekijk hier een kort filmpje met familieportretten over de hele wereld.

Hoe gaan generaties met elkaar om? In verschillende culturen gaat dat op een andere manier. Bekijk de serie Generaties en kies een cultuur of onderwerp dat jou interesseert.

Sommige kinderen hebben een ingewikkelde, maar gelukkige familie. Bekijk het filmpje van ZappDoc.

 

Wil je alvast gaan werken aan je eindproduct?

Het eindproduct wordt een beeldend verhaal. Daarin komt een belangrijke persoon uit de wereld(geschiedenis) voor. Je geeft in het verhaal ook antwoord op je onderzoeksvraag.

Misschien wil je je verhaal voorlezen of inspreken als een audioboek. Luister naar deze tips van kinderboekenschrijver Jacques Vriens.