Wereldsterren

Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek. Je vindt handige linkjes en filmpjes en tips en ideeën.

 

Wat heb je tot nu toe ontdekt?

Je hebt in de introles een quiz gedaan over allerlei wereldsterren, op het gebied van literatuur, dans, politiek, uitvindingen en nog veel meer. Je hebt gekeken naar de wereldster Dzjengis Khan en naar een tentoonstelling over hem, waardoor je hem echt kon meemaken en beleven. Ook hebben jullie samen nagedacht over wereldsterren die je kent op het gebied van sport, oorlog en vrede en nog meer.

Daarna heb je vier onderzoekslessen gedaan en daarbij nagedacht over helden en schurken in de geschiedenis. Over de beroemde schilders Van Gogh en Rembrandt. En ook over Anne Frank en haar dagboek en over hoe je een museum kunt inrichten waarbij je het onderwerp met al je zintuigen kunt beleven.

Nu is het tijd voor je eigen onderzoek!

 

Welke wereldster kies je?

Bekijk deze tijdlijn en kies een wereldster! Kies rechts een thema: zoek je uitvinders, ontdekkers of misschien beroemde criminelen? Kies de goede vinkjes (v). Scroll je naar rechts, dan zie daar de personen die lang geleden hebben geleefd. De website is in het Engels, maar is echt leuk om even te verkennen.

Vaak denk je bij historische wereldsterren aan mannen, maar er zijn natuurlijk ook belangrijke vrouwen geweest. Bekijk foto’s van sterke historische vrouwen. En wie zijn tegenwoordig eigenlijk de machtigste vrouwen? Bekijk de lijst van Forbes. Kijk even wie er op nummer 100 staat!

Bekijk de Canon van Nederland canon van Nederland. Kies een tijd of een gebeurtenis die jou spannend lijkt. Tik op het icoontje.

Je kunt ook lijstjes met wereldsterren bekijken. Zoals de top 10 grootste Nederlanders. Of de top 10 rijksten van de wereld. Laat je inspireren.

 

In de les over Dzjengis Khan heb je nagedacht wanneer iemand een held is en wanneer een schurk. Wil je daar meer over weten?

Jan Pieterszoon Coen was een belangrijke Nederlandse koopman, hij werkte voor de VOC. Hij werd gouverneur in Nederlands-Indië. In heel Nederland vind je standbeelden van hem en veel straten zijn naar hem vernoemd. Een echte held dus? Of niet meer? Bekijk dit filmpje over hem.

Of bekijk dit filmpje over omstreden standbeelden in Nederland.

 

Wil je onderzoeken wanneer iemand een held is?

Wanneer vind jij iemand een held? En wie is jouw superheld? Bekijk de antwoorden in dit filmpje.

Tijdens de coronacrisis in Nederland en overal in de wereld, weten we nog beter hoe belangrijk artsen en verpleegkundigen zijn. Tijdens de coronacrisis Daarom werd er minutenlang voor deze helden geklapt! Bekijk het filmpje.

Ooit gehoord van Stanislav Petrov? Misschien wel de grootste held van alle tijden want hij heeft de wereld gered. Maar hoe en waarvan? Wie was hij? Bekijk dit filmpje en onderzoek er meer over.

 

Ook jonge mensen kunnen een held zijn!
Wat hebben ze gedaan? Wat maakt ze een held? Waar leven ze? Wat kunnen we van ze leren?

Met Greta Thunberg begonnen alle klimaatacties. Ze besloot niet meer naar school te gaan om aandacht te vragen voor het klimaat. Daardoor begonnen wereldwijd scholieren te staken voor het klimaat. Zij heeft veel mensen geïnspireerd en tegen veel politieke leiders gesproken.

Nikkie Tutorials is bekend geworden met het maken van vlogs over make-up. Toen ze vertelde dat ze transgender is werd ze voor veel mensen een echte held! Lees het in dit artikel.

Malala is de jongste Nobelprijswinnares ooit! Zij vindt dat meisjes net zoveel recht hebben op school als jongens. Dat vinden wij in Nederland heel gewoon. Maar in Pakistan, waar Malala is geboren, werd zij daarom door de Taliban neergeschoten. Ze overleefde ternauwernood en sindsdien reist ze de wereld over en spreekt ze wereldwijd over het recht op onderwijs. Bekijk het in dit filmpje.

 

Wil je onderzoek doen naar heldhaftige dieren?
Kunnen dieren eigenlijk een wereldster zijn? Wat voor bijzonders moeten ze dan hebben gedaan? En wat maakt ze tot een wereldster? Welke coole skills hebben sommige dieren?

Een Nederlandse hond hielp bij het opsporen van een IS-leider. Lees erover in dit artikel.

De Franse speurhond Gétro vond een 12-jarige jongen die onder de sneeuw was bedolven. Kijk maar naar dit filmpje.

Bekijk een filmpje over hoe een gorilla een kind redt.

Of een filmpje over een kangoeroe die een leven redt.

Mr. Stoffle is een das. Dit dier is een echte ster in ontsnappen! Kijk maar naar dit Engelstalige filmpje. Tik op het ‘wieltje’ om Nederlandse ondertiteling in te stellen.

 

In het beleefmuseum zorg je ervoor dat je publiek jouw wereldster ook echt beleeft.
Je maakt gebruik van alle zintuigen. Maar hoe werken jouw zintuigen eigenlijk? Wanneer brengen ze je in de war? Er zijn prachtige proefjes die je misschien kunt gebruiken in het beleefmuseum.

Bekijk deze proefjes over je zintuigen.

Je kunt iets lezen over helden, maar je kunt er ook naar luisteren. Bijvoorbeeld naar een lied over helden van nu: ‘Je moet maar durven’.

 

Wil je alvast gaan werken aan je eindproduct?

Op deze website kun je binnenkijken in 10 musea over de hele wereld. Bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam.

Beleef het leven van Rembrandt.

Maak een voeldoos waarin je jouw wereldster op een andere manier laat beleven.