Duurzaam design

Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek.
Je vindt handige linkjes en filmpjes en tips en ideeën.

 

Wat heb je tot nu toe ontdekt?

In de introles heb je geleerd over het verschil tussen een ontwerp en een design en je hebt de ‘design of niet’- quiz gespeeld. Je hebt zelf van een wasknijper een design gemaakt. Ook heb je geleerd wat er komt kijken bij het maken van een duurzaam product: je moet letten op de natuur, de planeet en de mensen. Ten slotte bekeek je een paar grappige voorbeelden van duurzaam design.

Daarna heb je vier onderzoekslessen gedaan. Je hebt onderzocht hoe een designproduct, zoals de iPhone wordt geproduceerd: en dat is beslist niet duurzaam. Je hebt een apparaat gesloopt en gekeken hoe je de onderdelen weer zou kunnen hergebruiken in een nieuw apparaat. Je hebt een stoel van kranten gemaakt en ontdekt dat elk ontwerp – ook een design – een goede en stevige constructie moet hebben. Je hebt ten slotte de mode-industrie onderzocht. Het materiaal van tassen hebben jullie in de klas op verschillende eigenschappen getest – op design en duurzaamheid natuurlijk!

Nu is het tijd voor je eigen onderzoek!

 

Eerst maar eens inspiratie opdoen door te kijken naar prachtige designs.

Sommige designs zijn iconen: ooit bedacht en nog steeds heel mooi.

Op deze website zie je de beste mode designs van 1900 tot 2000. Tik op het pijltje rechts om een nieuwe foto te bekijken.

Een mooie poster met 100 bekende designs.

Kijk hoe Paul Salet prachtige nieuwe stoelen maakt van oude.

Bekijk een bijenhotel: duurzaam en prachtig design!

Mooie en duurzame designs gemaakt van fietsonderdelen vind je in de winkels van The upcycle. Bekijk de website en laat je inspireren.

 

Wil je onderzoeken welk kleding duurzaam is en welke niet?
Mode is de wereld van design. Maar duurzaam is de mode lang niet altijd. Wil je er meer over onderzoeken? Welke merken duurzaam zijn en welke niet? Hoe de mode-industrie de natuur aantast of hoe er gewerkt wordt met kinderarbeid? En hoe je je eigen duurzame mode kunt ontwerpen?

Fair fashion is eerlijke en duurzame mode – designs dus die lang meegaan, en duurzaam zijn geproduceerd. Kijk eens rond op deze website. Je kunt zien welke designs duurzaam geproduceerd worden, waar je duurzame designs kunt kopen en bijvoorbeeld dat er een bibliotheek voor kleding is geopend!

Bekijk dit filmpje over de grootste modeprijs voor duurzame mode.

Een filmpje over de huidige manier van kleding produceren en een manier om het in de toekomst duurzamer aan te pakken.

Een indrukwekkend filmpje van Greenpeace over de vervuiling van het water en de lucht in Thailand door de productie van kleding. Het filmpje is Engelstalig maar tik op ‘het wieltje’ en kies voor de Nederlandse ondertiteling.

Bekijk dit filmpje van een jonge reporter, hij vraagt aan winkelend publiek waar hun kleren zijn gemaakt.

Bekijk de website Hip voor nop en doe ideeën op over zelf armbandjes maken en T-shirts ontwerpen. Je vindt er ook allerlei technieken die je nodig hebt om van een oud kledingstuk een mooi nieuw stuk te maken.

 

Wil je meer informatie over duurzaamheid en circulaire economie?
Wat is duurzaam, hoe leef je duurzaam en klimaatvriendelijk? Met zorg en aandacht voor je medemens, de planeet en de natuur?

Op de website van Jeugdbieb kun je ook veel informatie vinden voor je eigen onderzoek. Je kunt allerlei trefwoorden intypen, zoals ‘duurzaamheid’.

Ook op de website van Schooltv is veel informatie te vinden over duurzaamheid. Tik op het vergrootglas en kies een zoekwoord, bijvoorbeeld ‘duurzaam’ of ‘recyclen’. Onder elk filmpje dat je kunt kiezen, staat de leeftijd waar het voor bedoeld is. Kies geen filmpjes die alleen zijn bedoeld voor kinderen van 5 – 6 of 7 – 8 jaar, daar leer je te weinig van.

Op deze website zie je stap voor stap hoe een product is gemaakt, bijvoorbeeld papier of plastic eendjes, of burgers, chocola of T-shirts. De site is in het Engels, maar hij is wel bedoeld voor kinderen. Er staan duidelijke tekeningen op, dus misschien is er veel toch te begrijpen.

 

Wil je onderzoeken waarom zoveel apparaten niet te repareren zijn?
Welke wetten maakt de EU voor het repareren van spullen? Hoe repareer je je eigen apparaat? Want weggooien is best zonde, zelfs als het wordt gerecycled.

Op deze website zie je waar wereldwijd Repaircafés zijn. Tik je woonplaats in en kijk of er één bij jou in de buurt is.

Struin eens rond op deze website: je vindt er van alles over repareren, hergebruiken, en allemaal tips en ideeën om duurzamer te leven.

 

Wil je onderzoek doen naar duurzame materialen?
Of wil jij een proefje doen om te kijken hoe snel iets afbreekt? Heb je een materiaal en wil je bedenken wat je allemaal mee kunt maken?

Mooie designschoenen met zolen van … gebruikte kauwgom. Kijk hier hoe ze worden geproduceerd.

En wat dacht je van schoenen met lichtgevende bacteriën?

Aan de slag met proefjes naar materialen. Bekijk bijvoorbeeld dit proefje over de kracht van papier.

En wat dacht je van mest? Ook daar kun je kleding van maken. Bekijk het in dit filmpje.

Wat kun je allemaal maken van kurk? Bekijk hier het heel grappige jeugdprogramma Kreatief met kurk.

Dit T-shirt is zo gemaakt dat het in twaalf weken door wormen wordt omgezet in compost.

Jullie hebben zelf een stoel van kranten gemaakt. Dat klinkt misschien als een grappig experiment, maar er worden serieus meubels van karton verkocht. Kijk maar eens naar dit filmpje over meubels en karton.

 

Wil je alvast gaan werken aan je eindproduct?

Verkoop of ruil jij straks jouw duurzame design in een kraampje? Lees deze 8 tips voor het inrichten van een marktkraam.

In jouw kraampje ga je jouw duurzame design proberen te verkopen. Je moet het natuurlijk goed aanprijzen. Bekijk dit filmpje van standwerkers; dat zijn mensen die spullen verkopen op de markt en heel goed weten hoe je een product verkoopt aan je klant.