Wereldse kinderen

Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek.
Je vindt handige linkjes en filmpjes en tips en ideeën.

 

Wil je onderzoeken hoe kinderen in andere landen leven?

Op de website van Samsam kun je veel informatie, filmpjes en artikelen vinden over kinderen uit andere landen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe hun dag eruitziet. Of iets leren over hun cultuur. Hoe het bij die kinderen op school is of welke religie zij hebben.
Dit kun je goed gebruiken voor jouw Ik-en-jij boek. Je kunt jouw leven dan vergelijken met een kind uit een ander land.

 

Hoe leven kinderen in … Bali?
Dinda is 12 jaar en woont op het Indonesische eiland Bali. In het leven van Dinda is de godsdienst hindoeïsme heel belangrijk. In dit filmpje zie je hoe Dinda leeft en hoe belangrijk het hindoeïsme voor haar is.

Op deze pagina kun je nog meer lezen over Dinda.

 

Hoe leven kinderen in … Suriname?
In dit filmpje zie je Jereno. Hij woont in Suriname en hij laat zien hoe hij daar leeft.

 

Hoe leven kinderen in … Brazilië?
Marianne is 10 jaar en woont in Brazilië (Zuid-Amerika). Zij viert wel 4 dagen lang carnaval. Marianne vindt het de leukste tijd van het jaar. Met carnaval mag ze zich zo mooi mogelijk maken en iedereen is vrolijk. Alle kinderen uit de klas van Marianne zijn geschminkt en soms herkent ze hen niet eens. Bekijk het filmpje.

 

Hoe leven kinderen in … Marokko?
Younes is 11 jaar en woont in Utrecht. Maar in de vakanties woont hij bij zijn vader in Marokko. In dit filmpje vertelt Younes over zijn leven in Marokko.

 

Hoe leven kinderen in … Costa Rica?
Delmonth is 11 jaar en woont in het regenwoud van Costa Rica (Midden-Amerika). Hij is indigena, dat betekent ‘inheemsen’ of ‘indianen’. In dit filmpje laat Delmonth zijn huis zien, vertelt hij over wat ze plukken in het bos en wat ze zelf verbouwen.

Op deze pagina kun je nog meer lezen over Delmonth.

 

Hoe leven kinderen in … Ethiopië?
Bruke is 10 jaar en woont in Ethiopië (Afrika). In dit filmpje zie je dat Bruke de oude IPhone 4 van zijn vader heeft gekregen. Er zit geen simkaart in, want zijn ouders willen niet dat hij op social media gaat.

Op deze pagina kun je nog meer lezen over Bruke.

 

Hoe leven kinderen in … Irak?
Lass is 12 jaar en woont in Irak (Azië). In Irak zit de grond vol olie en daar is de vader van Lass rijk mee geworden. Daarom woont Lass in een groot huis, zwemt hij in zijn eigen zwembad en heeft zijn vader net een nieuwe sportauto gekocht. Je ziet het in dit filmpje.

 

Hoe leven kinderen in Ghana?
John is 12 jaar en woont in Ghana (Afrika). Hij woont daar in een vissersdorp en iedereen in het dorp leeft van de visserij. John wil heel graag profvoetballer worden. Je ziet het in dit filmpje.

Op deze pagina kun je nog meer lezen over John.

 


Tussen Israël en Palestina (Azië) staat een muur. Mohamed is 14 jaar en woont in een vluchtelingenwijk in Palestina. Arbal is 10 en hij woont in Israël. Allebei kunnen ze niet gaan en staan waar ze willen. Ze zijn niet vrij. Je ziet het in dit filmpje.

 

Hoe leven kinderen in … Bosnië?
Dželja is 13 jaar en ze woont in Bosnië (Europa). In dit filmpje neemt zij je mee naar de moskee. In 1995 was er in haar land een oorlog tussen verschillende geloven. Dželja merkt daar nog steeds wat van, maar in haar klas zitten wel kinderen met verschillende geloven.

Op deze pagina vind je nog meer informatie over Dželja.

 

Hoe leven kinderen in … Amerika?
Oliver is 11 jaar en komt uit Amerika. Hij woont op een boerderij met een enorm stuk land.   Hier verbouwen ze maïs en soja. Bekijk het filmpje.

 

Hoe leven kinderen in … de Sahara?
Bachir is 10 jaar en woont in een vluchtelingenkamp middenin de droge en dorre Algerijnse Sahara (Afrika). Hij droomt over zwemmen en spelen in de zee. Maar die is meer dan vijfhonderd kilometer verderop. Je ziet het in dit filmpje.

Op deze pagina kun je nog meer lezen over Bachir.

 

Wil je onderzoek doen naar kinderen uit de geschiedenis?

In dit filmpje zie en hoor je hoe het in de jaren ’50 was op school. Je kunt het met jouw schooltijd vergelijken.

In de 19e eeuw kwam kinderarbeid vaak voor. Kinderen in die tijd hadden een heel ander leven dan jij. Lees maar eens op de website van Wikikids.

Op deze website lees je over kinderen van vroeger en nu.

Op de website van Wikipedia vind je een lijst van beroemde kinderen uit de geschiedenis. Je kunt bijvoorbeeld een kind uit die lijst kiezen en daar meer informatie over zoeken, op internet of in boeken.

Op YouTube vind je filmpjes over Anne Frank. Hoe zou het zijn als Anne Frank een camera had in plaats van een dagboek? Het dagboek van Anne Frank wordt in deze filmpjes als vlog-filmpjes gepresenteerd.

 

Algemeen

Op YouTube kun je ook zelf naar filmpjes zoeken. Tik bijvoorbeeld de naam van jouw kind uit de geschiedenis en in en je ziet een lijstje met filmpjes.

Op de website van Jeugdbieb kun je ook veel informatie vinden voor je eigen onderzoek. Bovenaan kun je op het plaatje ‘landen’ tikken en dan vind je informatie over kinderen uit andere landen of van andere volken, zoals bijvoorbeeld indianen.

 

Boeken

Er zijn veel boeken over wereldse kinderen.
Hieronder zie je er een paar.

Ikke een handleiding, Wee society, Bakermat.

– Kinderen zoals jij en ik, Amanda Rayner.

– Willewete – Wereldkinderen, Reina Ollivier