Het wereldrestaurant

Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek.
Je vindt handige linkjes en filmpjes en tips en ideeën.

 

Wil je onderzoeken wat er in de verschillende werelddelen wordt gegeten?
Je vindt hieronder een aantal filmpjes en websites om ideeën op te doen.

 

Noord-Amerika

In Mexico is maïs super belangrijk! Het wordt in allerlei gerechten gebruikt. In dit filmpje zie je er van alles over.

Dit filmpje gaat over een aantal bijzondere Amerikaanse producten. Denk jij dat het lekker is?

 

Zuid-Amerika

In Peru staan cavia’s op het menu. In dit filmpje zie je een paar Nederlanders die cavia gaan proeven.

Dit filmpje gaat over een Surinaamse man die een Surinaams restaurant heeft in Nederland. Hij kookt typisch Surinaamse gerechten en je krijgt een kijkje in zijn keuken.

 

Oceanië

In dit artikel zie je 10 snacks die je zou moeten eten als je in Australië bent.

Op deze website kun je nog meer lezen over het eten in Australië.

Australiërs houden erg van barbecueën. Op deze  website kun je meer lezen over het eten en de eetgewoontes in Australië.

 

Europa

In Nederland ‘prakken’ veel mensen hun eten. Ook best een gekke gewoonte. In dit filmpje zie en hoor je waarom dat zo is.

In dit filmpje zie je Dianne (11 jaar). Zij eet een zeewierburger en wil ontdekken waar dat zeewier vandaan komt en wat je er allemaal voor lekkers van kan maken. Ze gaat op onderzoek uit in de provincie Zeeland.

In dit filmpje zie je Amerikanen die typisch Nederlandse producten proeven.

En hoe zit het met de Italiaanse keuken? Welke soorten pasta zijn er? Wat zijn typisch Italiaanse gerechten en gewoontes? Je ziet het in dit filmpje.

In dit filmpje zie je Floortje Dessing (presentatrice van tv) in een restaurant in Stockholm in Zweden. Ze gaat typisch Zweedse specialiteiten proeven.

Paella is een typisch Spaans gerecht. Het wordt meestal gegeten met de hele familie bij elkaar, op zon- en feestdagen. In dit filmpje zie je hoe het gemaakt wordt en vertelt de kok over de gewoontes die bij paella horen. Zo wordt paella in zijn regio alleen ’s middags gegeten en niet in de avond.

 

Afrika

Dit filmpje gaat over eetgewoontes in Ethiopië. Beza woont in Ethiopië en zij gaat naar een restaurant. In Ethiopië is het heel normaal om met je handen te eten. Kijk maar eens.

Op deze website lees je nog meer over het eten en de eetgewoontes van Ethiopië.

In dit filmpje zie je Safouane, hij is 11 jaar en woont in Amsterdam. Zijn ouders komen uit Marokko. Safouane gaat een typisch Marokkaanse soep maken; harira. Deze soep eten veel moslims tijdens de ramadan. Safouane legt uit waarom.

In dit filmpje zie je de zes lekkerste gerechten uit Zuid-Afrika.

 

Azië

In veel Aziatische landen eten ze met stokjes. Dit filmpje legt uit waarom  dat zo is.

In Japan eten ze ook met stokjes. Maar wist je dat de Japanse kinderen dat ook best moeilijk vinden? Kijk maar eens naar dit filmpje.

Chinezen houden veel van eten. Een typisch Chinese keuken bestaat er niet; elke streek heeft zijn eigen gerechten. Waarom eten zo belangrijk is voor de Chinezen zie je in dit  filmpje.

Waarom eten de mensen in warme landen vaak zo pittig? Je hoort en ziet het in dit filmpje.

In Singapore schijnen mensen alles te eten wat beweegt. Bijzonder! Je ziet het in dit filmpje.

Floortje Dessing (presentatrice van tv) maakt een rondreis door Cambodja. Op de markt daar komt ze wel een hele vreemde lekkernij tegen; een grote zwarte spin… Brrrrrrr!
Je ziet het in dit filmpje.

 

Wil je meer onderzoeken over verschillende eetgewoontes?

In sommige werelddelen wordt ‘hond’ gegeten. Ja echt! In dit filmpje zie je waarom wij, in Nederland, dat niet doen.

In steeds meer landen over de hele wereld is het normaal om insecten te eten. Misschien bestel jij binnenkort ook wel een lekker insectenburgertje? Dit filmpje gaat over het eten van insecten.

Dit filmpje gaat over de 7 raarste eetgewoontes in Azië.

Eet jij met je handen? Altijd aan tafel of op de bank? Hajar (12 jaar) ging naar de Dappermarkt in Amsterdam om kinderen te vragen naar hun eetgewoontes. Je ziet het in dit filmpje.

Op deze website vind je vijf gezonde en vijf ongezonde eetgewoontes van de Fransen.

Lekker of niet? Kinderen proeven ontbijtjes uit de hele wereld. Je ziet het in dit filmpje.

 

Algemeen

Op YouTube kun je ook zelf naar filmpjes zoeken. Tik bijvoorbeeld in ‘Wat eten ze in Azië’ of ‘eetgewoontes in Zuid-Amerika’ en je krijgt een hele lijst met filmpjes.

Op de website van Jeugdbieb kun je ook veel informatie vinden voor je eigen onderzoek. Je kunt allerlei trefwoorden intypen, bijvoorbeeld: ‘eetgewoonte’.