De groene fabriek

Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij je eigen onderzoek. Je vindt handige linkjes en filmpjes en tips en ideeën.

 

Wil je eerst meer achtergrondinformatie over duurzame producten?

Op de website van Wikikids vind je meer informatie over duurzaamheid.

Veel kleding komt uit verre landen en de productie is slecht voor het milieu. Dat kan duurzamer. Wist je dat je van koeienmest draad kunt maken om kleding van te maken? Bedenker Jallila Essaïdi hoopt dat iedereen over een paar jaar rondloopt in kleding van koeienmest. Je ziet het in dit filmpje.

Spijkerbroeken zijn onwijs sterk, maar ze kosten enorm veel grondstoffen en de productieketen is lang. Matthijs en Kiefer zoeken in dit filmpje naar goede en duurzame alternatieven voor het maken van een spijkerbroek.

In de supermarkt kun je tegenwoordig veel producten kopen met het fairtrade (eerlijke handel) keurmerk. Dolores gaat in dit filmpje naar het eiland Sri Lanka om te onderzoeken wat dat keurmerk inhoudt.

Josiah en Xavier wonen in Amerika, in een huis gemaakt van afval. De muren zijn gemaakt van oude autobanden en van blikjes, de ramen van oude flessen. Deze Earthships of aardehuizen worden nu ook in Nederland gebouwd. Je ziet het in dit filmpje.

 

Wil je onderzoeken hoe jij ervoor kan zorgen dat je fabriek groen is?

Hoe zorg je ervoor dat jouw fabriek groen is? Bekijk nog een keer het filmpje over duurzaamheid.

Dit is de website van de groenste fabriek in Nederland. Leuk om even een kijkje te nemen en te zien wat deze fabriek zo groen maakt.

 

Wil je onderzoeken welke groen product je kan maken?

Kun je leven zonder plastic? In dit filmpje zie je hoe je producten kunt maken zonder plastic. Producten van duurzaam en gerecycled materiaal. Misschien krijg je al goede ideeën voor jouw groene product.

Mensenhaar is supersterk. Maar het meeste haarafval bij de kappers gaat gewoon de prullenbak in. Toch jammer, want van mensenhaar kun je hele sterke touwen maken. Voor een schommel bijvoorbeeld. Je ziet het in dit filmpje.

Dat de witte plastic bakjes van de snackbar slecht zijn voor het milieu kun je wel raden. Heb jij misschien een goed en groen idee voor een alternatief? Lees dit artikel.

In dit filmpje zie je kinderen die duurzame ideeën hebben bedacht en deze presenteren aan belangrijke mensen die met duurzaamheid bezig zijn.

In dit  filmpje vind je 30 ideeën om spullen en materialen te recyclen (hergebruiken). De ideeën zijn leuk en niet moeilijk om uit te voeren.

Nog meer ideeën om nieuwe producten te maken van oude spullen en materialen! Bekijk ze in dit filmpje.

Wat kun je allemaal maken van oude spullen die je normaal weg zou gooien? Je ziet het op deze website.

 

Wil je onderzoeken hoe je reclame maakt voor jouw groene product?

In dit  filmpje gaat het erom wat jouw product uniek maakt. Hoe kun jij je onderscheiden van de rest? Dat heet met een Engelse term ook wel ‘unique selling point’.

Hoe verkoop je iets met reclame? In dit filmpje zie je hoe je een product in de markt kunt zetten. Let maar op hoe goed jouw product het straks doet op de Groene Markt!

 

Algemeen

Op YouTube kun je ook zelf naar filmpjes zoeken. Tik ‘duurzaamheid’ of ‘recyclen van spullen’ in en en je krijgt een hele lijst met filmpjes.

Op de website van Jeugdbieb kun je ook veel informatie vinden voor je eigen onderzoek. Je kunt allerlei trefwoorden intypen, zoals ‘duurzaamheid, ‘eerlijke handel’, enzovoort.

 

Boeken

Er zijn veel boeken over het milieu en duurzaamheid.
Hieronder zie je er een paar.

– Groene voeten, Lotte Stegeman.

– Ga voor groen! Wat jij kunt doen om de wereld groener te maken, Liz Grogerly.